Co je lyofilizované ovoce

Lyofilizované ovoce – trend posledních pár let. Už jste o něm slyšeli? Termín „lyofilizace” je pro mnohé lidi skoro nevyslovitelný. Technika lyofilizace vznikla už v dobách Incké říše, kdy se lyofilizace používala k uchování potravin. Inkové žili ve vysokých horách s nízkou teplotou pod bodem mrazu, a zároveň nízkým tlakem, což způsobuje pozvolné vysychání plodin. Přirozeně tak přišli na to, že plody vydrží déle a navíc jsou lehčí pro přepravu mezi vesnicemi. 

Lyofilizace se postupně začala využívat nejen pro uchování potravin, ale i kosmetických přípravků, archiválii, knih nebo květin. Lyofilizace neboli sušení mrazem díky chemické reakci prodlužuje životnost potravin, ale také zachovává tvar i barvu. 

Jak probíhá proces výroby lyofilizovaného ovoce?

Prvním krokem lyofilizace je hluboké zmrazení ovoce, a to při teplotě -50 až -100 °C. Proces zmrazení v této fází může trvat až 35 hodin. Poté přichází na řadu první fáze sušení během kterého se postupně zvyšuje teplota a snižuje tlak. Během této fáze ovoce ztratí více než 90 % vody, která se postupně odpaří a přemění na led. Druhá fáze sušení odstraňuje zbytky vody, které se drží na povrchu plodu. Opět zde dochází ke snížení tlaku a postupnému zvyšování teploty.

Pro představu tradiční sušení ovoce probíhá v teple v sušičce nebo při velkém množství v sušící komoře. Teplo ovlivňuje tvar, chuť a barvu ovoce. Velmi často se ovoce uměle doslazuje cukrem, které působí jako konzervant. Jsou náchylnější i na vznik plísní během skladování. 

Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce oproti běžně sušenému ovoci?

Jak již bylo zmíněno lyofilizované ovoce neztrácí svůj tvar, chuť ani barvu. Chutná velmi podobně jako ovoce čerstvé, právě utržené z rostliny. Ovoce sušené mrazem je 100% přírodní. Navíc si ovoce zachovává důležité vitamíny, minerály a nutriční hodnoty, které jsou pro nás důležité. Ovoce sušené mrazem je mnohem skladnější a lehčí než běžně sušené ovoce, a proto může být skvělou volbou potraviny na treky a cesty. 

Jak ovoce sušené mrazem skladovat?

Uskladněné vám mohou vydržet i několik měsíců až let. Je potřeba je uchovávat v uzavřeném sáčku v pokojové teplotě a eliminovat možnost natažení vlhkosti. Vlhkost může na ovoce začít tvořit plíseň.

Kde koupit lyofilizované ovoce?

Lyofilizované ovoce můžete koupit v prodejnách zdravé výživy, ale najdete ho už i v běžných obchodech, kde je menší výběr. Pokud nemáte čas navštívit kamennou prodejnu nebo není žádná v blízkosti, můžete si ovoce objednat z e-shopu. Prodejny zdravé výživy a e-shopy mají obvykle výběr z mnoha druhů ovoce. Velmi oblíbené jsou lesní plody (jahody, maliny, ostružiny), jablko, hruška, broskev a z těch exotičtějších lidé nejčastěji sahají po mangu a ananasu. 

Zakoupit si můžete také prášek z lyofilizovaného ovoce. Ten si můžete nasypat třeba do snídaňové kaše, smoothie nebo jím posypat dezert. Nejen, že to skvěle chutná, ale i vypadá. 

Kam s lyofilizovaným ovocem v kuchyni? 

Ovoce sušené mrazem má v kuchyni své místo. Využijete ho na všechny možné způsoby. 

Přidejte ho do nápojů

Smoothie z čerstvého ovoce i během zimy je rozhodně to, co budete milovat. V kombinaci s rostlinným mlékem nebo jogurtem, budou vaše chuťové buňky v sedmém nebi. Ovoce můžete přidat i do karafy s obyčejnou vodou. Přidáním máty nebo meduňky vytvoříte jedinečnou chuť. Přidat ho můžete i do limonád nebo drinků.

Využijte při přípravě snídaně nebo svačiny

Snídaňové kaše, jogurty, tvarohy můžete díky sušenému ovoci skvěle dochutit. Ovoce navíc poskytne potřebné vitamíny a zdravé cukry, které vaše tělo po ráno rozhodně ocení. Posypat jím můžete i snídaňové vafle, palačinky nebo lívance. 

Jen tak mlsejte

Zkuste se zbavit nezdravých brambůrků nebo čokolád a zvykněte si mlsat sušené ovoce, které skvěle chutná a neobsahuje žádný cukr.

Dodejte šmrnc vašemu dortu nebo koláči

Lyofilizované ovoce se s oblibou používá ke zdobení dortů, koláčů a jiných typů buchet. Kromě zdobení je můžete samozřejmě využít i jako hlavní přísadu do těsta. 

Kromě ovoce vyzkoušejte také lyofilizovanou zeleninu. Co třeba pochutnat si na houbách, hrášku, brokolici nebo mrkvi? 

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *