Jak na detoxikaci organismu

Detoxikace organismu není něco, co by zařídily pouze čaje a tablety na detox, které koupíte v obchodě se zdravou výživou. Očista těla je přirozený proces, kterým se tělo zbavuje škodlivých látek. Příznaky toho, že máte přetížený organismus poznáte poměrně snadno, avšak ne každému hned dojde, že se jedná právě o tento problém. V dnešní době jsme často pod stresem a nevěnujeme svému tělu dostatek pozornosti. Pojďte si s námi přečíst, jak to změnit a co pro to můžete sami udělat.

Co je to detoxikace organismu a proč je důležitá

Už jsme to okrajově zmínili, ale pojďme si pořádně ujasnit, co to vlastně detoxikace je a k čemu je důležitá. Detoxikace organismu je potřebná pro očistu těla. Tělo se přirozeně zbavuje škodlivých látek a toxinů, které jsou vylučovány především játry, ledvinami a střevy. Mezi příčiny nedostatečné detoxikace těla patří:

  • špatná strava plná chemikálií a škodlivin,
  • nedostatek pohybu,
  • nedostatek pobytu na čerstvém vzduchu,
  • stres, nespavost,
  • negativní emoce,
  • nemoc, některé léky apod.

V dnešní době je životní styl člověka velmi nepřímo ovlivněn, přestože se sám může snažit, aby žil zdravě. I na první dojem zdravé potraviny jsou dnes naplněné chemikáliemi, které tělu ani trochu neprospívají. Právě proto je vnější podpora detoxikace nesmírně důležitá a lidé by ji neměli podceňovat.

Příznaky nedostatečné detoxikace a důvody proč detoxikovat

Pokud na sobě delší dobu pociťujete jeden z příznaků, je nutné tělu s detoxikací pomoci. Mezi příznaky nedostatečné detoxikace patří:

  • problémy s trávením (zácpa, průjem, nadýmání),
  • únava, vyčerpání,
  • bolesti hlavy,
  • zápach z úst, potu,
  • kožní problémy,
  • stres, deprese
  • a mnoho dalšího.

Pokud se tělo průběžně zbavuje všech škodlivých látek a toxinů, velmi štědře se vám odmění. Detoxikace organismu pomáhá zvyšovat imunitu a nastavuje samoléčící procesy v našem těle. Jakmile na detoxikaci zapracujete, objeví se ztracená energie a vitalita. Stejně velký dopad ucítíte i ve své mysli, kde zaznamenáte vnitřní klid a vyrovnanost. Detox je velmi důležitý, a proto se s námi pojďte podívat, jak na to. 

Detox střev a žaludku

Už velmi dlouho se ví, že zdraví organismu velmi ovlivňuje stav našeho trávicího traktu. Vzhledem k délce našich střev v nich velmi často zůstávají toxiny a škodlivé látky. To v jakém stavu máme střeva, do velké míry ovlivňuje dokonce i naši náladu. Pro srovnání střevní mikroflóry doporučujeme probiotika, psyllium, lněné semínko a zdravou stravu plnou vitamínů a vlákniny.

Detox jater

Játra hrají důležitou roli v přirozené očistě těla. Je potřeba myslet na to, že i jim je potřeba čas od času pomoci. Játrům pomáhá dostatek pitného režimu, ovocné a zeleninové šťávy a a různé jaterní čaje.

Detox ledvin

Ledviny jsou pro detox organismu stejně důležité jako játra. Velmi pomáhá zdravá strava, omezení soli a dostatečný pitný režim. 

Jak probíhá detox a co při něm jíst

Detox organismu by měl nejlépe probíhat konstantně a nepřetržitě. Pro dlouhodobý efekt je nejlepší cestou změna životního stylu a omezení škodlivých látek, které do těla dostáváte. Samozřejmě záleží také na tom, jaký máte k detoxu důvod. Pokud za sebou máte náročné období a cítíte, že potřebujete pročistit, můžete zvolit krátkodobou formu detoxu, na kterou zvolna navážete dostatkem pohybu a zdravou stravou. Věřte, že i pár dní cílené detoxikace pomůže vašemu tělu, aby se cítilo lépe.

Během detoxu byste měli zvýšit objem vlákniny, která čistí obsah našich střev. Vlákninu získáte nejvíc z ovoce a zeleniny, proto zkuste využít všechny možné způsoby, jak konzumovat co největší množství zeleniny a ovoce – smoothie, syrová, tepelně upravená.

Pokud chcete vyzkoušet radikálnější detoxikaci, můžete zkusit půst. Ten se doporučuje bez lékařského dohledu provozovat maximálně 36 hodin. Pokud vás během této doby bude bolet hlava, neděste se. Tělo tak bude pouze reagovat na nedostatek cukru. 

Bylinky na detox organismu

Dalším vhodným způsobem pro detox organismu jsou bylinky. Velmi dobře podporují proces detoxikace a čistí tělo od škodlivých toxinů. Jedna z nejznámějších bylin pro detoxikaci je ostropestřec mariánský. Mezi další antioxidační bylinky patří kurkuma nebo zelený čaj.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *