Životní a existenční minimum 2022

Životní a existenční minimum jsou dávky vyplácené ministerstvem práce a sociálních věcí v systému sociální pomoci v hmotné nouzi. Tyto dvě dávky si mnoho lidí může plést, už jen z důvodu, že zní podobně. Pojďme si vysvětlit, jaké jsou zásadní rozdíly mezi těmito dvěma dávkami, kdo na ně má nárok a kolik dostane.

V roce 2022 vláda dvakrát zvyšovala částky životního a existenčního minima, a to především v reakci na drtivé zvyšování cen. Životní a existenční minimum slouží v mnoha případech také pro výpočet nároku na jinou sociální dávku (např. porodné, přídavek na dítě). Jeho zvýšení tedy olivní řadu dalších dávek, a to tak, že na ně dosáhne více lidí.

Životní minimum 2022

Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice příjmů k zajištění výživy a ostatních základních potřeb. Pokud občan svými příjmy nedosáhne ani na hranici životního minima, nachází se ve stavu hmotné nouze. 

Kdo má nárok na životní minimum

U životního minima nejsou žádné složité nároky. Jediné, co je potřeba splňovat, abyste měli na životní minimum nárok je stanovená finanční hranice. Při posuzování nároku na další sociální dávky, se částky životního minima všech členů domácnosti sčítají dohromady. Společně se posuzují:

  • rodiče a nezletilé nezaopatřené děti,
  • manželé či registrovaní partneři, 
  • rodiče a děti nezletilé nebo zletilé a zaopatřené, pokud s rodiči využívají byt a neposuzují se s jinými osobami
  • osoby, které dohromady užívají byt, s výjimkou osob, které prokážou, že spolu trvale nežijí a společně neuhrazují náklady na své potřeby

Kolik je životní minimum

Životní minimum se v závislosti na zvyšování cen změnilo v roce 2022 dokonce dvakrát. Jednou v dubnu a jednou v červenci. V současné době se částka životního minima pohybuje na 4 620 kč za jednotlivce v domácnosti. 

OsobyVýše životního minima od 1.7.2022
Jednotlivec4 620 Kč
První osoba v domácnosti4 250 Kč
Druhá osoba v domácnosti, která není nezaopatřeným dítětem3 840 Kč
Dítě do 6 let2 360 Kč
Dítě od 6 do 15 let2 900 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené dítě)3 320 Kč
Částky životního minima od 1.7.2022

Existenční minimum 2022

Existenční minimum je minimální hranice příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Existenční minimum slouží jako větší motivace pro osoby v hmotné nouzi. V určitých případech se tedy dá částka životního minima snížit na nižší částku existenčního minima (například pokud má osoba dluh na výživném).

Existenční minimum se může použít u všech osob kromě nezaopatřeného dítěte, u osoby pobírající starobní důchod, či invalidní důchod 3. stupně a osoby starší  68 let.

Kolik je existenční minimum

Existenční minimum se stejně jako životní minimum v závislosti na růstu cen v roce 2022 dvakrát zvyšovalo. V současné době po posledním zvýšení z července 2022 je částka existenčního minima 2 980 Kč.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *