Jak začít běhat a zhubnout

Běhání se v dnešní době stalo velmi populárním sportem. Na Instagramu vidíme samé příspěvky z několikakilometrových běhů a vás napadlo, proč to nezkusit také. Stejně už se nějaký ten pátek snažíte zhubnout, tak proč by ne. Obujete své staré kecky a vyrazíte plní ideálů na cestu. Už po pár minutách nemůžete. Začne vás píchat v boku a těžko se vám dýchá. Celá cesta je pro vás utrpení. Cestu, kterou jste měli v plánu, zkrátíte a doběhnete kulhavým během domů. Boty hodíte do skříně a z běhu se ještě poměrně dlouho zpamatováváte. Zní vám to povědomě?

Běhat dálky a vydržet je snem mnoha začínajících běžců. Možná i vy sami už jste sami sen o Zátopkovi několikrát vzdali. Nevadí. Co bylo, nemusí být. Stačí jen poučit se, získat pár dobrých rad a být trpěliví. Rady mířené na začínající běžce se dočtete právě v tomto článku. 

Začínáme běhat aneb Jak začít správně běhat

Každý jednou začínal, proto se nebojte jít na to pomalu. Jednou mi má kamarádka řekla: „K tomu, aby tě začal běh bavit, se musíš proběhat. Od takových 100 km, už se na to začneš i těšit. Věř mi.” Berte začátek běhání jako proces a nestyďte se, když nezvládnete co ostatní. I tak jste lepší než většina lidí, co sedí doma na gauči. 

Běh pro začátečníky – indiánský běh

I pokud v poslední době ve snaze zhubnout několik kilo chodíte pravidelně cvičit, nečekejte, že obujete tenisky a uběhnete rázem 8 kilometrů. Tělo si jako na vše, musí i na běhání zvyknout, a proto se nedivte, když neuběhnete v kuse ani kilometr. není to nic zvláštního, naopak je to normální. 

Aby si vaše tělo dokázalo na tento styl cvičení zvyknout, začnete pomalu. Nejlepší je indiánský běh. Indiánský běh je spojení chůze a běhu v různých poměrech. Docela důležité také je, abyste drželi nízkou intenzitu běhu. To je taková, kdy jste schopni mluvit a nezadýcháváte se. Ze začátku můžete klidně začít s variantou 4 minuty chůze a 1 minuta běh. Opakujte 6x a máte dohromady 30 minut. Po dvou týdnech můžete klidně poměr změnit.

Běhejte pomalu a dýchejte

Jak už jsme zmiňovali, pro vaše tělo je běh úplně nový a nezvyklý pohyb. Je tedy zřejmé, že se budete u běhu zadýchávat. Lehké zadýchávání je v pořádku. Horší je, když běžíte, vaše plíce za vámi a ztěžka lapáte po dechu. A víte proč? Protože běžíte moc rychle. Možná si teď říkáte, že se vám velmi těžko dýchá i u pomalého běhu a víc už zpomalit nejde. Zpomalit jde vždy. Přejděte do pomalého výklusu a hlídejte si dech tak, abyste opravdu zvládli v klidu mluvit. Když ze začátku poběžíte pomalu, později doběhnete dál, ještě dál a nakonec pro vás nebude problém uběhnout v kuse 30 minut docela slušným tempem. Jen nepřepalte začátek a běhejte pomalu.

Běhejte pravidelně

Běhání je proces. Proto je velmi důležitá pravidelnost. Pokud vyběhnete jednou za čas a budete se stále držet jednoho plánu, žádného výrazného zlepšení nedosáhnete. Za to, pokud vydržíte pravidelně běhat 2-3x týdně, viditelných výsledků dosáhnete i za pár týdnů.  Není problém založit si běžecký deník a v něm údaje o uběhnutých kilometrech zapisovat. Budete mít přehled a po čase budete mít černé na bílém napsané, že se posouváte kupředu.

Tip: Věděli jste, že cyklistika je také velmi výkonnostní sport, při kterém spálíte velké množství kalorií? Díky tomu dokážete hravě zhubnout. Udělejte první krok a pořiďte nové kolo. Různé typy jízdních kol a komponentů na kola seženete např. zde: https://www.cyklocontent.cz/

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *