Technologie LCD: Jak funguje a jaké jsou její výhody a nevýhody?

LCD je již dlouho oblíbenou a spolehlivou technologií zobrazování. Pokud vás někdy napadlo, jak vlastně tyto displeje fungují, máte šťastný den. my se totiž pro vás rozhodli sepsat článek, kde všechna tajemství a záhady vysvětlíte. Až si tedy půjdete koupit televizor do obchodu s elektronikou, nebudete se muset být, že se necháte od prodejců napálit a sami za sebe si vyberete to nejlepší. A teď se na to pojďme podívat.

Jak funguje technologie LCD?

LCD (Liquid Crystal Display) displej se skládá z vrstvy tekutých krystalů, které jsou v displeji uloženy mezi polarizační vrstvou, vrstvou TFT a filtr. Úplně ve spodní vrstvě displeje je pak uložené podsvícení bez kterého by displej nemohl obraz zobrazovat správně. Tekuté krystaly, podle kterých je technologie pojmenována, jsou zodpovědné za usměrňování paprsků, které od vrstvy podsvícení putují přes další dvě vrstvy, které jsme uváděli v předchozích řádcích.

Přes krystaly následně směřují přes barevný filtr, přičemž každý jednotlivý pixel se skládá z RGB barevného spektra. Podle potřeby se pak paprsky přes filtr zbarví do požadované barvy a obraz je na světě. Důležité je tedy uvědomit si, že bez podsvícení by obraz nemohl vzniknout. Podsvícení nejčastěji tvoří LED diody.

Jaké jsou výhody LCD technologie?

Jak jsme již avizovali v článku výše, LCD displeje jsou dlouho oblíbenou metodou zobrazování a jistě k tomu je důvod. 

Ostrost

LCD displeje mají dokonale uspořádané pixely a díky tomu dokáží ostře a geometricky dobře reflektovat obraz, který divák ocení především u čtení písma. 

Jas

LCD displej díky katodám nabízí rovnoměrně jasný obraz, který oceníte především večer, kdy vám dokáže prosvětlit celý pokoj.

Spotřeba

Spotřeba LCD displejů se pohybuje do 50kW, což je v dnešní době více než žádoucí

Jaké jsou nevýhody LCD technologie?

Jak už to tak ale bývá, každá technologie má své plusy i mínusy. V tomto článku uvedeme pouze některé, které považujeme za nejpodstatnější. Je však třeba zmínit, že za posledních několik let se LCD neuvěřitelně posunulo a úroveň negativ a potíží, které dřív LCD způsoboval se vyšplhaly na dobré příčky. Nicméně nějaké ještě stále přetrvávají.

Pozorovací úhly

Za zhoršenou vlastnost pozorovacích úhlů mohou tekuté krystaly. Sice už to není taková hrůza jako tomu bylo dřív, každopádně stále to někomu může způsobovat nekomfort u sledování televize. Obzvlášť si toho můžete všimnout při pozorování TV ve více lidech. Kvůli špatným pozorovacím úhlům dochází k anomálii barev a snížení kontrastu.

Kontrast

Snížená kvalita kontrastu se projevuje především ve chvíli, kdy má být obrazovka černá. Černá obrazovka logicky vzniká ve chvíli, kdy jsou všechny pixely vypnuté. Ale nezapomínejme na vrstvu podsvícení, která je úplně vespod celé obrazovky. Právě podsvícení může i přes vypnuté pixely prosakovat a tak z černé dělat spíše tmavě šedou.

Barvy

Na světě máme nějakých 16,7 milionů barev, které by měl displej být schopný reprodukovat. Ale pravdou je, že LCD displej něčeho takového schopný není. Samozřejmě záleží na výrobci, nicméně většina LCD displejů má avizovanou podporu 32-bitových barev.

Tip: Velký výběr všech typů displejů najdete spolehlivě na e-shopu pro bastlíře Laskakit.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *