Egyptští bohové a náboženství

Stejně jako většina starověkých kultur, i Egyptské náboženství bylo polyteistické. Všichni bohové a bohyně byli smrtelníky uctívány a provázeli je jak celý životem, tak především, jak sami věřili, smrtí. Egyptská kultura byla velmi zaměřená na posmrtný život a dalo by se říct, že většina smrtelníků se na něj připravovala. V tomto článku uvedeme nejdůležitější egyptská božstva a uvedeme si, čemu tehdejší Egypťané věřili.

Bohové Egypta

Všichni bohové a bohyně ve starověkém Egyptě měli svá jména, svá pole působení a podobu. Mýty a legendy, které jsou okolo těchto božstev opředeny jsou základním prvkem celého egyptského náboženství a víry. Zajímavé je, že výsadu komunikace s bohy měl pouze faraon, který byl smrtelníky považován za božskou bytost a zástupce všech bohů a bohyní na zemi. Faraon hrál též velmi zásadní roli v uctívání božstva, provádění rituálů a předkládání obětí. 

Jména egyptských bohů

Ve starověkém Egyptě existovalo více než 2 800 bohů a bohyní, a proto si v tomto článku uvedeme jen ty nejdůležitější, kteří měli na náboženství víru egypťanů největší vliv.

Nejvyšší bůh Amon

Egyptský bůh Amon byl podle všeho nejvyšší bůh Egypta. Jeho jméno znamená „Skrytý” či „Nespatřitelný”. Obvykle byl znázorňován v lidské podobě s péřovou korunou, na které byla umístěna dvě pštrosí pera. Existují však i další podoby, ve kterých byl zobrazován s hlavou berana či žáby. Odznaky jeho moci byly: nilský kříž, hůl a žezlo.

Bůh slunce Re

Egypťané dle staré pověsti věřili, že bůh slunce Re během dvanácti denních hodin cestoval ve sluneční bárce po obloze a nočních dvanácti hodin strávil v podzemí, kde bojoval s nepřáteli. Byl znázorňován v lidské podobě se sokolí hlavou. Na hlavě měl umístěný sluneční obelisk.

Bohyně lásky, krásy a mateřství Eset

Eset byla jednou z nejdůležitějších bohyní egyptské kultury. Dokonce se rozšířila do řecké a římské kultury, kde byla nazývána jako Isis. Eset byla zobrazována v lidské podobě a na hlavě měla ozdobu v podobě trůnu. Byla manželkou svého bratra Usira a měla syna Hora.

Bůh zemřelých Usir

Usir byl bohem smrti a zemřelých stejně jako bohem plodnosti a úrody. Byl zavražděn svým vlastním bratrem Sutechem, který mu jakožto bůh neúrody záviděl. Jeho tělo rozřezal na několik kousků a rozházel po celém Egyptě. Manželka Usira Eset kousky posbírala a pokusila se manžela oživit, ale nepovedlo se jít do dokonale. Takto se podle pověsti stal bohem zemřelých, posmrtné říše a rozhoduje, koho do ní vpustí a koho ne. Usir je zobrazován jako mumifikovaná osoba s korunou na hlavě. Byl zobrazován se zelenou, černou nebo bílou barvou kůže.

Bůh nebes a světla Hor

Hor byl synem Usira a Eset. Jeden z mýtů říká, že Hor po smrti svého otce bojoval s jeho vrahem, kterého porazil. V bitvě však přišel o oko, které se následně stalo symbolem ochrany Egypta – Horovo oko. Byl zobrazován v lidské podobě, sokolí hlavou a nilským křížem v ruce. V jiné pověsti obyvatelé Egypta považovali slunce a měsíc za Horovy oči.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *