Proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu do konce roku 2023?

solární panely na střeše

Solární energie je jedním z ekologických zdrojů pro elektrickou energii a může být zdrojem i pro váš rodinný dům. Díky energii ze solárních panelů šetříte nejen přírodu, ale i vaši peněženku. S financováním vám navíc pomůže dotace. Pojďme si říct další důvody proč mít na střeše solární panely. 

Financování FVE s dotací

Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám můžete získat až 50 % na realizaci fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům, hodnota dotace se často pohybuje okolo 200 tisíc korun. O vyřízení dotace se navíc postará firma, s kterou fotovoltaickou elektrárnu realizujete. Zařídí veškeré papírování a obíhání úřadů za vás.

Od září 2023 začíná další období pro podání žádosti na FVE. Existuje také program pro důchodce Nová zelená úsporám Light, díky tomu mohou získat dotaci osoby v důchodu, nebo osoby, které pobírají příspěvek na bydlení. NZÚ Light je zaměřena jen na solární panely k ohřevu vody v bojleru.

Snížení nákladů domácnosti za energie

S fotovoltaickou elektrárnou si budete vyrábět svou vlastní elektřinu, která sníží energetickou závislost domácnosti na elektřině ze sítě. Při ročním vyúčtování budete platit mnohem méně. S podporou fotovoltaiky lze snížit náklady na el. energii až o 70 %. Náklady, ušetřenou částku i dobu návratnosti fotovoltaické elektrárny vám pomůže vykalkulovat většina firem, které realizují FVE pro rodinný dům. 

Do 50 kilowatt bez stavebního povolení

Fotovoltaickou elektrárnu si teď můžete pořídit bez nutnosti vyživovat stavební povolení a to díky novele vyhlášky č. 408/2015 Sb. o Pravidlech trhu s elektřinou. Jde to až do výkonu 50 kilowatt. Vyhláška upravuje i prodej přebytků v rámci komunitní energetiky. Pokud vytvoříte více el. energie než ve skutečnosti váš dům spotřebuje, můžete přebytek prodat.

Při výpadku elektřiny svítíte dál

Kolikrát za rok se stane, že jste bez proudu? Během bouřek a nepříznivého počasí jsou výpadky velmi časté. S pomocí fotovoltaiky s bateriovým úložištěm zásobujete elektřinou důležité spotřebiče (lednička, mrazák) a osvětlení. Se správně nastaveným fotovoltaickým systémem budete mít vždy záložní zdroj.

S fotovoltaickou elektrárnou nabijete i svůj elektromobil

Vlastníci hybridních vozů a elektromobilů jásají. Domácí fotovoltaická elektrárna umí nabít auta na elektřinu. Pro nabíjení si musíte zřídit domácí nabíjecí stanici neboli wallbox. Nabíjení elektroauta šetří i vaši peněženku, protože se dostanete až pod jednu korunu za kilometr. Za naftu či benzín zaplatíte mnohem více.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *