Celoroční pneumatiky: Výhody a nevýhody

Řidiči mají každý rok menší či větší starosti s přezouváním pneumatik. Mnoho různých důvodů vedlo k vyrobení celoročních pneumatik. Pojďme si v tomto článku ujasnit, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, ať se můžete rozhodnout, zda si je na nadcházející zimní období pořídit.

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky byste měli být schopni vyvézt do jakéhokoliv počasí. Ve skutečnosti si však pneumatiky poradí spíš s mírnější zimou. Pokud byste s nimi vyjeli do velkých mrazů, na vozovky zavalené ledem a sněhem, můžete mít problém. Pneumatiky, které by měly být schopné zvládnout výrazné teplotní rozdíly a povětrnostní podmínky vyžadují náročnější výrobní proces, což můžete zpozorovat především na ceně.

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

V otázce výdrže celoročních pneumatik je to trochu dvousečné, nicméně hned na začátku můžeme říct, že oproti zimním i letním pneu mají nižší výdrž. Celoroční pneumatiky se neopotřebují tak moc jako zimní pneumatiky, ale neujetete s nimi tolik kilometrů jako s letními pneumatikami. 

Co říká zákon na celoroční pneumatiky

Samozřejmě aby celoroční pneumatiky vyhovovaly legislativě, musí mít správné označení. Stejně jako zimní pneumatiky musí nést označení M+S, popřípadě symbol vločky na pozadí horského štítu. 

Výhody celoročních pneumatik

Výhody celoročních pneumatik jsou poměrně jasné. Nejdůležitějším důvodem, proč si lidé pneu do každého počasí pořídí, je finanční úspora. Nejen že ušetříte za druhou sadu pneumatik, ale rovněž za servis potřebný pro výměnu pneu. S celoročními pneumatikami nemusíte vymýšlet místo, kam je uskladníte a ani se strachovat, že vám odložené pneumatiky ztrouchniví a stanou se nepojízdnými. Nejvíce oceníte celoroční pneumatiky při přechodu ze zimy do jara, či z léta do podzimu. To bývá období nenadálých mrazů, sněhu a dešťů s čímž si celoročky poradí rozhodně lépe než letní pneu.

Nevýhody celoročních pneumatik

Asi největší nevýhodou celoročních pneumatik, kvůli kterým je mnoho lidí vyškrtne ze seznamu možností je fakt, že celoročky jsou a vždy budou pouhým kompromisem mezi letními a zimními pneumatikami. Tudíž nikdy nedosáhnou vlastností jako zimní/letní pneu. Například zimním období se s celoročními pneumatikami výrazně prodlužuje brzdná dráha vozidla, což činí poměrně velký problém. Nicméně celoroční pneu se v zimě budou vždy chovat lépe než letní, ale nikdy nebudou tak dobré jako zimní. Stejné to bude i v létě.

Druhý důvod, proč je někteří řidiči nechtějí pořizovat je jejich výdrž. Jak už jsme uvedli, výdrž celoročních pneumatik rozhodně není taková jako u klasických gum. V reálu to vypadá tak, že s celoročkami nenajedete víc než polovinu toho, co s klasickou sadou.

Sečteno podtrženo, celoroční pneu se hodí pro městské řidiče, kteří za rok ujedou jen pár tisícovek kilometrů. Rovněž jsou vhodné pro osoby, kteří v případě že udeří silné mrazy a sníh, mohou auto zaparkovat v garáži a vyrazit autobusem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *