Paleo dieta: Strava pravěkého člověka

Způsobů a přístupů ke stravování existuje v dnešní době mnoho. Nejeden se v tom může lehce ztratit. V dnešním článku si vysvětlíme podstatu paleo stravy, jaké jsou výhody a na co si případně dát pozor.

Co je to paleo dieta

Paleo už vám ze samotného názvu napoví, že se jedná o stravu z doby kamenné. Paleolit neboli doba kamenná trvala cca 3 miliony let a pro lidi se tak jedná o nejdelší období v historii. Lidstvo v této době nedisponovalo nástroji a vědomostmi pro rozvoj zemědělství, tak byla jejich strava založena na lovení a sběru. Pokud tento koncept promítneme do moderní doby, paleo strava sestává z:

  • masa a produktů z něj, 
  • vajec, 
  • ryb a mořských plodů,
  • ořechů a semínek,
  • plodů,
  • zeleniny a ovoce,
  • kokosového, olivového či avokádového oleje.

Naopak plody zemědělství, jako jsou obiloviny a produkty z nich, mléčné výrobky či luštěniny, pro člověka představují výrobky, pro které není tělo a trávení člověka přizpůsobeno. 

Paleo strava především odmítá všechny průmyslově zpracované potraviny a produkty moderního konzumu. Jednoduše veškeré potraviny, které v domě kamenné nebyly dostupné a nemohly se vyrobit, jsou z paleo jídelníčku vyloučeny. Určitě stojí i jedna velmi důležitá potravina, na které může být mnoho lidí i závislých. Řeč je o  cukru. Cukr je v mezích paleo stravy zpracovanou potravinou a tedy do jídelníčku nepatří. Do této kategorie spadají také cukrem doslazované šťávy a džusy. Na internetu najdete mnoho paleo dietních receptů, ve kterých se dozvíte, jak si můžete připravit sladké pochutiny bez cukru a jiných škodlivých látek.

Pravidla paleo diety

Podle odborníků je paleo strava velice účinná v regulaci tělesné váhy a shození přebytečných kil. Je tomu tak především proto, že jsou zakázány všechny sladké tyčinky, fast foody, předsmažené potraviny, instantní polévky a další nutričně prázdná a kaloricky náročná jídla.

Přesto však neplatí, že by samotná paleo strava zapříčinila ztrátu desítek kilo. Jako vždy je i zde potřeba dodržovat jedno základní pravidlo ーpříjem musí být nižší než výdej. Tím vznikne kalorický deficit a vy tak začnete hubnout.

Pozitiva paleo diety

Paleo strava jako taková nám může pomoci na cestě za vysněnou postavou. Rovněž začneme přemýšlet nad tím, co jíme a začneme jíst vědomě. Mnoho výzkumů a studií potvrdilo, že paleo strava působí jako prevence proti civilizačním chorobám. Další oblasti našeho života, které paleo strava pozitivně ovlivňuje jsou:

  • akné,
  • kožní problémy (ekzémy),
  • astma, 
  • alergie,
  • cukrovka,
  • psychické problémy a další.

Ve chvíli, kdy tělo živíme kvalitními potravinami a máme jídelníček dokonale vyvážený, nic nám nechybí. Strava má v tomto ohledu nesmírný vliv na psychické problémy jako je deprese či úzkosti. Díky vyvážené paleo stravě budete mít více energie a nebudou vás ovládat chutě. 

Negativa paleo diety

Každý směr stravování má své nevýhody a člověk, který se pro jaký z nich rozhodl, by si jich měl být vědom. Je každého svobodná volba, jestli se pro paleo stravu rozhodne, a proto je dobré mluvit také o negativech tohoto přístupu. Protože se nejedná pouze o změnu stravování, ale o kompletní změnu životního stylu.

  1. Je nutné vyloučit velké skupiny potravin.
  2. Vegetariáni nemají z čeho brát bílkoviny.
  3. Paleo dieta je finančně náročná (může za to potřeba kupovat velmi kvalitní, nejlépe bio maso a další potraviny).
  4. Nedostatek vápníku a vitamínu D.
  5. Není snadné dodržovat paleo dietu na 100 %, jelikož svět se velmi změnil.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *