Co způsobuje nespavost, jaká je léčba a pomohou babské rady?

Nemůžete v noci spát, denně brouzdáte internetem a hledáte rady, jak usnout a stále se vám nedaří? Pokud se vám občas stane, že nemůžete usnout – nic se neděje. Jednou za čas se to stane každému a většinou sám i dokáže odhadnout příčinu. Možná jste to přehnali s kávou nebo v pozdějších hodinách hráli napínavý zápas ve fotbale. Kdy se však jedná o chronickou nemoc, která dokáže způsobit mnoho zdravotních potíží a umí velmi markantně zkomplikovat život? 

Co je to nespavost

Nespavost neboli insomnie je jedna z poruch spánku, která člověku brání nerušeně spát nebo usnout. Může se jednat o velmi dlouhé usínání v noci, kdy to člověku může trvat i několik hodin. Rovněž může jít o případy, kdy sice usnete bez větších problémů, ale v noci se i několikrát probudíte nebo případy, kdy se brzy ráno vzbudíte a už nemůžete usnout. Pokud tyto tři příznaky zkombinujete, můžete se klidně dostat na 2-3 hodiny spánku za noc, což už znamená pro tělo vážný zdravotní problém. Nespavost dělíme na tři základní kategorie:

  • Přechodná nespavost – trvá většinou velmi krátké období a často je spojena s nadměrnou mírou stresu či jinými osobními (profesními) potížemi.
  • Akutní nespavost – trvá o něco déle než přechodná, příčiny mohou být různé.
  • Chronická nespavost – trvá několik měsíců i let a může se jednat o doprovodné příznaky jinch onemocnění.

Mezi další poruchy spánku spadá například hypersomnie, která je pravým opakem insomnie. Tato porucha způsobuje, že jedinec spí nadměrně, a to klidně i 16 hodin denně. Hypersomnik může usnout při jakékoliv činnosti a to klidně i na pár minut, ovšem tyto stavy není schopen nijak kontrolovat.

Co způsobuje nespavost ?

Příčiny nespavosti mohou být různé. Co se týče akutní nebo přechodné nespavosti, je většinou příčinou stres, změna prostředí či plicní onemocnění. Pokud se jedná o chronickou nespavost, častou příčinou je nezdravý životní styl (nedostatek fyzické aktivity, směnný provoz), psychické potíže (deprese), velmi silné bolesti nebo špatné prostředí. V otázce léčby nespavosti se také do velké míry musí zahrnout věk jedince. 

Jak na nespavost – léčba nespavosti

Pokud se rozhodnete řešit nespavost po své vlastní ose, doporučujeme zkusit to bez léků. Základ kvalitního spánku je spánková hygiena, a proto uvádíme několik základních tipů pro lepší spánek:

  • Dodržujte rutinu – vstávejte a choďte spát ve stejnou hodinu
  • Minimálně 6 hodin před ulehnutím do postele nepijte nic, co obsahuje kofein.
  • Minimálně dvě hodiny před spaním nepijte alkohol a nekuřte.
  • Uzpůsobte si pokoj na spaní – pořiďte si kvalitní matraci, zatemněte závěsy a vyvětrejte.
  • Pravidelně se hýbejte a cvičte.
  • Využijte pomůcky na spaní – klapky na oči nebo špunty do uší.

Využít můžete samozřejmě mnoho přípravků a léků na nespavost. Doporučujeme se poradit s lékařem či v lékárně. Většina těchto přípravků obsahuje bylinky na nespavost, mezi které patří například meduňka, kozlík, levandule nebo mučenka. 

Nespavost babské rady

Problémy s usínáním a spánkem provází lidstvo od nepaměti, a proto už naše babičky měly zaručené recepty, jak si s nespavostí poradit. Mezi nejznámější trik, jak rychle usnout patří vypít zhruba jednu hodinu před spánkem mléko s medem. Obměna tohoto receptu je pak med s vymačkaným citronem či jedna samotná lžíce medu. Stejně tak se i kdysi dávno vědělo, že pro lepší spánek je dobré pít čaj z meduňky či máty.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *